Szakalaka

Szakalaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej roślinny

    1/2 szklanka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • chili

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuka
  • zielona papryka (świeża)

    2 sztuka
  • curry

    2 łyżeczki
  • fasola czerwona z puszki

    1 puszka
  • przecier pomidorowy

    1 słoiczek
  • woda

    na oko
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szakalaka

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach. Chili posiekać bardzo drobno. Fasolę odcedzić z płynu.

Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę, marchewki, papryki i smażyć pod przykryciem 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać curry, fasolę, przecier pomidorowy rozrobiony wodą (do lekko płynnej konsystencji), sól pieprz, wymieszać. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut do miękkości warzyw.

Świetny dodatek do chipsów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat