Przepis i sposób przygotowania na: SZACHOWNICA
biszkopt- 4 żółtka ucieramy ze szklanką cukru,dodajemy delikatnie 1 szklankę mąki wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem dopieczenia.Pieczemu około 40 minut w 180 st.
Dokładnie z tych samych składników pieczemy biszkopt ciemny jednak dodajemy 2 łyżki kakao.
Biszkopty studzimy i kroimy na 3 cm paski (lepiej użyć linijki żeby było równo)
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek i żelatynę,doprawiamy cukrem pudrem.
Dwie łyżki śmietany dodajemy do rozpuszczonej czekolady i mieszamy.
Paski biszkoptu układamy na przemian jasny-ciemny 5 pasków w poziomie. Boki pasków ,żeby się ładnie skleiły smarujemy czekoladą,wierzch smarujemy śmietaną. Następną warstwę zaczynamy ciemny -jasny i tak do końca. Wierzch ciasta polewamy resztą czekolady i posypujemy kawałkami czekolady