Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarny bez

    40 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • pomarańcza

    1 szt
  • cytryna

    1 szt
  • woda

    2 l
  • cukier

    2 l
  • Kwas cytrynowy Prymat

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty czarnego bzu zrywamy jak najdalej od drogi, rankiem w słoneczny dzień i najlepiej z różnych krzewów. Rozkładamy je na gazecie, odstawiamy na 2 godziny aby wszystkie owady wyleciały. Następnie obrywamy tylko kwiaty bez łodyżek i wkładamy do garnka. Dodajemy kwasek cytrynowy oraz sparzoną cytrynę i pomarańczę pokrojoną w grube plastry. Wodę zagotowujemy z cukrem i wlewamy gorącą do garnka. Wywar odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wywar kilka razy odcedzamy na gęstym sicie , zagotowujemy i gorący sok wlewamy do czystych i suchych słoików. Zakręcamy zakrętkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 01.07.2017 14:40
jest pyszny!
anka1988 01.07.2017 09:58
też musze zrobić, ale cukru 2 l, czy 2kg?
Stenka 01.07.2017 09:37
u mnie też zrobiony
mirosława4 01.07.2017 09:12
smaczny i zdrowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat