Syrop miętowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięta

    40 gałązek
  • woda

    1,5 l
  • cukier

    1 kg
  • sok z cytryny

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał. Potem przelać do buteleczek lub słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 07.09.2015 19:44
bardzo podoba mi się ten przepis, bo uwielbiam wszystko co z mięty :)
Renata9 07.09.2015 16:20
Świetny syrop miętowy :-)
Mniam 07.09.2015 12:38
Wspaniały dodatek do herbaty i deserów.
Wacław 07.09.2015 11:51
fany zdrowy syrop
Madzai 07.09.2015 10:21
Bardzo ciekawe, chyba zrobię :)
mysza75 07.09.2015 09:58
bardzo zdrowy syrop sama jeszcze nie robiłam
as28 07.09.2015 09:46
jeszcze z mięty nie robiłam , tylko z czubków sosny, dzięki za przepis idę do od=gródka zrywać i robię
Habibi 07.09.2015 08:22
Ja w zeszłym roku zrobiłam trochę słoiczków więc jeszcze na tę zimę zostało :) Dodawana do herbaty, kompotu a nawet do syropu z cebuli ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat