Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop malinowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże ok. 2,5 kg
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop malinowy

Kroki postępowania

1
Maliny dokładnie oczyścić, przejrzeć czy nie mają robaków.
Krok 1 - Syrop malinowy foto
2
Zasypać je cukrem, dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 12 godzin.
Krok 2 - Syrop malinowy foto
3
Po tym czasie maliny dokładnie wymieszać i odstawić na kolejne 12 godzin. Czynność powtarzać tak długo, aż cały cukier się rozpuści.
Krok 3 - Syrop malinowy foto
4
Po ok. 3 dniach (jak cukier się rozpuści) maliny przecedzić przez gazę lub tetrę i odcisnąć.
Krok 4 - Syrop malinowy foto
5
Syrop malinowy przelać do słoików i zakręcić. Ja, dla pewności, przechowuję go w lodówce (bez pasteryzacji). Syrop doskonale nadaje się np. zimą do herbatki.
Krok 5 - Syrop malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak