Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop jeżynowy z imbirem i cytryną

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jeżyny 500 g
imbir starty kawałek ok. 5 cm
cytryny 2 sztuki
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop jeżynowy z imbirem i cytryną

Oczyszczone jeżyny zasypać cukrem i pognieść widelcem. Odstawić w ciepłe miejsce na 6 dni. Każdego dnia jeżyny należy przemieszczać i ugniatać widelcem.

Po tym czasie owoce podgrzewamy i gotujemy około 10 minut od zagotowania wraz z startym świeżym imbirem, wyciśniętym sokiem z cytryn i skórką cytrynową .

Uzyskany mus przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.

Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Pasteryzujemy, bądź przechowujemy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.02.2014 18:33
fajny przepis, zdjęcia mi się podoba też :)
margaret 12.02.2014 16:38
pyszny syrop
wwwiolka 10.02.2014 18:30
Uwielbiam dżem jeżynowy. Sok też pewnie pyszny.
Klausia 10.02.2014 17:53
Adelajda: można, tylko wtedy skróciłabym czas oczekiwania nawet do 3 dni bo nie będą już takie twarde jak świeże.
adelajda 10.02.2014 17:31
chętnie wypróbuję przepis :) czy można z mrożonych robić ?
Mniam 10.02.2014 17:01
Ciekawe połączenie smaków.
mic 10.02.2014 16:06
ciekawi mnie smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak