Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop imbirowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

imbir 50 g
woda 1 1/2 szkl
cukier 1 1/2 szkl
sok z cytryny 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop imbirowy

Kroki postępowania

1
Imbir obrać ze skórki, najlepiej zrobić to za pomocą łyżeczki. Pokroić na plasterki. Wrzucić do małego garnka i zalać wrzątkiem. Gotować przez 10min.
Krok 1 - Syrop imbirowy foto
2
Wlać sok z cytryny i wsypać cukier.
Krok 2 - Syrop imbirowy foto
3
Wymieszać, aż cukier się rozpuści. Gotować na małym ogniu przez około 45min, aż syrop nabierze złocistego koloru. W tym czasie starać się jak najmniej mieszać, gdyż cukier się będzie karmelizował na ściankach garnka.
Krok 3 - Syrop imbirowy foto
4
Gorący syrop przelać do słoiczków. Jest to rozgrzewający dodatek przede wszystkim do herbaty, ale świetnie smakuje z piwem. Smacznego!
Krok 4 - Syrop imbirowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 20.01.2015 12:29
fajne cudownie :)
gusia1000 12.02.2014 23:50
Warto taki robić.
Klausia 04.02.2014 20:20
taki syrop to skarb zimą :)
Alex_M 03.02.2014 11:40
tez robiłam :) tylko dałam mniej cukru
dwa pokoje z kuchnią 03.02.2014 08:31
biorę do siebie, bo uwielbiam syrop imbirowy
patryska76 03.02.2014 06:14
Ciekawy pomysł na sok ;-)
Noruas 03.02.2014 00:45
też taki robię! super!
Bernadeta1 03.02.2014 00:01
super taki syrop do herbaty i deserów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak