Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka z imbirem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 2/3 szklanki
mąka krupczatka 1/3 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
płatki owsiane 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
margaryna 3/4 kostki
jabłka 1,5 kg
imbir 2 cm
cukier wanilinowy 1 op
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka z imbirem

Jabłka obieramy, kroimy na kostkę i gotujemy z połową szklanki wody i obranym, startym imbirem. Po kilku minutach dosypujemy cukier waniliowy (dosładzamy cukrem do smaku) i dobrze mieszamy. Gdy woda lekko odparuje, a jabłka się rozsypią (ja lubię gdy są wyczuwalne malutkie cząstki) wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wszystkie mąki, płatki, proszek i cukier bardzo dokładnie mieszamy.

Blachę (20x20cm) smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką tartą. Na spód wysypujemy 1/3 objętości mieszanki mąk. Na tym rozsmarowujemy 1/2 masy z jabłek. Kolej na drugą 1/3 objętości mąk. Na to wykładamy resztę jabłek i ostatnią część mąk. Na wierzch ciasta układamy pokrojoną margarynę.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st.C ok 50-60 min. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 22.01.2013 19:37
Takiej sypanej szarlotki nie znałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak