Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
mąka pszenna typ 500
1 szklanka -
kasza manna
1 szklanka -
cukier
1 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
masło zimne
150 gramów -
cynamon
1 łyżeczka -
śmietana kremówka
300 mililitrów -
cukier
1 łyżka -
jabłka
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Sypana szarlotka z bitą śmietaną Zewy
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a obręcz posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę, proszek do pieczenia, mannę i cukier dokładnie wymieszać i połowę wsypać do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem i rozłożyć na suchej masie. Resztę suchej masy rozsypać na jabłka i na wierzch pokroić zimne masło. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (w zależności od piekarnika ) i piec godzinę. Szarlotkę wystudzić. Ubić śmietanę z cukrem i rozłożyć ja na szarlotce. Szarlotkę można zjeść na ciepło na przykład z lodami.
Komentarze (0)