Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojska kiełbasa w słoikach

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznaj sprawdzony sposób na przygotowanie pysznej swojskiej kiełbasy w słoikach. Z tego przepisu dowiesz się m.in. jak peklować i pasteryzować mięso, by maksymalnie wydłużyć czas przechowywania przysmaku w lodówce. 

Składniki:

łopatka wieprzowa 3 kg
boczek surowy 1 kg
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat każdy słoik = 1 liść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Swojska kiełbasa w słoikach

Kiełbasa w słoikach to przepis na znakomitą, swojską wędlinę, którą pokochają Twoi domownicy.  

Dowiedz się:

  • jakie mięso zmielić?
  • jak peklować kiełbasę?
  • jak doprawić mięso?
  • jakie są różne sposoby pasteryzacji?

Łopatkę i boczek zmielić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach (można też poprosić o zmielenie w sklepie).

Mięso posolić salą kuchenną, dodać sól peklową, wymieszać dokładnie. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Następnego dnia mięso wkładać do słoików do 3/4 wysokości. Do każdego słoika dodać 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego. Słoiki zakręcić.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naszykować blaszkę, wyłożyć papierem do pieczenia, luźno ustawić słoiki (wieczkiem do góry) i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Jeśli chcesz, aby kiełbasa stała dłużej, powtórz pasteryzację jeszcze dwukrotnie (kolejnego dnia 1 godzinę i następnego przez 30 minut).

Opcjonalnie, swojska kiełbasa w słoikach może zostać  zapasteryzowana w garnku z wodą. W takim wypadku należy umieścić słoiki w garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości oraz gotować przez 1,5 godziny. 

Dowiedz się więcej na temat różnych sposobów pasteryzacji i przeczytaj poradę jak pasteryzować przetwory na 3 sposoby

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 16.05.2016 19:34
Dzięki za miłe komentarze.))
dodi 16.05.2016 08:50
pysznie wygląda
sylwia_sl 15.05.2016 20:45
jak u babci :)
afrodyta 15.05.2016 20:19
Domowa wędlina - najlepsza :-)
Justi2401 15.05.2016 17:41
Wspaniała, domowe pyszności :)
mirosława4 15.05.2016 16:46
smaczna jest taka domowa kiełbasa
Franciszek 15.05.2016 16:24
dobry pomysł
krokus 15.05.2016 16:18
kiedyś moja mama taką robiła. pycha
adelajda 15.05.2016 15:37
Wiesz co jesz :)
Wafelek2601 15.05.2016 15:15
Uwielbiam taką kiełbasę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak