Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny zawijany makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

drożdże świeże 25 g
mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 3 sztuki
białko 1 sztuka
cukier waniliowy 16 g
cukier 1/2 szklanki
masło 80 g
sól 1/2 łyżeczki
masa makowa 500 g

LUKIER

cukier puder 1/2 szklanki
woda 3 łyżki
mak 10 g
orzechy włoskie 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny zawijany makowiec

Mąkę wsypać do misy. W środku zrobić dołek i z mąki, cukru, drożdży zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 min, by ruszył. Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do miski z mąką i rozczynem dodać resztę ciepłego mleka, utarte z cukrami żółtka i szczyptę soli. Całość wyrobić na jednolitą masę. Następnie dodać ostudzone masło i ponownie wyrobić, by wszystkie składniki się połączyły. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5h. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Białko jajka ubić i posmarować nim blat ciasta. Następnie wyłożyć masę makową, zostawiając tylko wolne brzegi. Zawinąć w roladę. Piec w temp. 180 C przez ok. 30 min. Lukrować po ostygnięciu : do cukru pudru dodać wodę i utrzeć wszystko łyżką. Po wierzchu posypać makiem i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 17.12.2014 15:13
cudowny makowiec;)
ania2610 17.12.2014 13:22
pyszny, też zamierzam zrobić
asiczekz 17.12.2014 12:34
Lada dzień będę robiła pierwszego w życiu makowca :) Twój wygląda super
agnieszka214 17.12.2014 11:26
jak ja uwielbiam takie ciasta
mirosława4 17.12.2014 11:11
ciasto teraz na czasie
Ewelina1991 17.12.2014 08:32
mój ulubiony makowiec ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak