Przepis i sposób przygotowania na: Swiąteczny tort z masą serową.
przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 35- 40 min w temp. 170C.
Następnie przygotowujemy masę serową;
Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Miksując stopniowo dodajemy twaróg . Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą serową. Całość przekładamy do dużego garnka i mieszając gotujemy na małym ogniu.
Budyń rozrabiamy w mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy wkładamy do tortownicy i nasączamy go przygotowanym ponczem ( z wody i rumu).Na to wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo jak przy pierwszym.
Przykrywamy ostatnim blatem, wykładamy pozostała masę i obficie
posypujemy kakao (przez sitko). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.