Świąteczny smażony filet z pstrąga z płatkami migdałów i sosem piernikowym Roberta Sowy .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • masło roślinne

    4 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • prażone migdały

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt
  • koperek

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • sos

  • bakalie

    1 łyżka
  • orzechy włoskie

    1 łyżka
  • miód gryczany

    2 łyżki
  • miód pitny

    50 ml
  • sok z połowy cytryny

  • pstrąg wędzony filet

    8 szt
  • groch

    8 łyżek
  • kapusta

    8 łyżek
  • grzyby

    8 łyżek
  • piernik

    100 pokruszony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku.
Filety z pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować w Przyprawie do ryb Prymat połączonej z olejem. Po około dwóch godzinach oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem, a gdy zacznie „skwierczeć” dodać migdały, sok z cytryny i koperek. Po chwili zdjąć z ognia. Chrupiącą rybę ułożyć na talerzu wraz z gorącą kapustą. Tak przygotowane danie polać migdałami z masłem, skropić sosem piernikowym i udekorować cząstką cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 27.12.2013 12:44
Znakomite.
ao_12 13.12.2013 06:14
jestem ciekawa smaku tego sosu w połączeniu z rybką :)
Bogumiła 27.01.2013 14:06
Skakowite!!!!!!!!!
Joanna108 02.01.2013 21:46
Odkąd pierwszy raz spróbowałam polędwicy z grilla z sosem czekoladowym jestem fanką łączenia takich właśnie "skrajnych" smaków.
Kasnaj 20.12.2012 20:11
pycha
Rafał10 19.12.2012 08:50
wygląda bardzo apetycznie, świetne połączenie smaków :)
Anna133 18.12.2012 21:36
wygląda znakomicie
Konczi 18.12.2012 18:46
super
jolanta19 18.12.2012 17:32
super
Miki 18.12.2012 17:28
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat