Świąteczny schab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    1 kg
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • wrzątek

    1/2 litra
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • śliwki suszone

    100 gram
  • morele suszone

    130 gram
  • olej

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny schab foto
Do moździerza wrzucić kolendrę, jałowiec i rozgnieść nasiona
Krok 2 - Świąteczny schab foto
Do garnka wlać wrzątek i dodać sól, wymieszać aż się rozpuści. Wrzucić zawartość moździerza oraz szałwię i tymianek, wymieszać i zostawić zalewę aż ostygnie
Krok 3 - Świąteczny schab foto
Mięso umyć, osuszyć.
Do zalewy włożyć schab, zabezpieczyć garnek folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 dni. Co 12 godzin obrać mięso. Po wskazanym czasie wyjąć mięso z zalewy i dobrze osuszyć. W mięsie zrobić pięć podłużnych nacięć na głębokość około 2 cm.
Krok 4 - Świąteczny schab foto
Do miski wlać szklankę wrzątku i dodać ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić suszone śliwki i morele i zostawić na 30 minut. Następnie odcedzić i osuszyć.
Krok 5 - Świąteczny schab foto
W nacięcia w mięsie włożyć owoce, układając je morele, śliwki, morele,śliwki i morele.
Krok 6 - Świąteczny schab foto
Aby mięso zachowało swój kształt i dobrze się piekło owinąć je nicią bawełnianą. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego i skropić olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Wstawić mięso i piec około 70 minut, po około 40 minutach zmniejszyć temperaturę do 180. Wyjąć mięso z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 17.03.2015 21:23
cudowny schabik
IwonaDD 15.03.2015 14:40
wygląda super
fotoviderek 15.03.2015 12:28
Taki schabik to rewelacja :)
monika141 15.03.2015 11:53
schabik pierwsza klasa, mniam
cukiereczek 15.03.2015 10:41
smacznie i tak nietypowo wygląda
Renataj 15.03.2015 10:36
Prezentuje się bardzo apetycznie.
Motorek 15.03.2015 10:32
pyszne mięsko
caralajna 15.03.2015 09:55
wygląda fantastycznie
Mniam 15.03.2015 09:49
Bardzo smacznie przygotowałaś mięsko, a do tego wygląda bardzo ładnie :)
IZABELA29 15.03.2015 09:30
warto spróbować samemu taki schabik zrobic

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat