Świąteczny polski schab ze śliwką

Świąteczny polski schab ze śliwką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Świąteczny polski schab ze śliwką to idealna potrawa na okres Bożego Narodzenia. Można go podawać zarówno na ciepło z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub na zimno z pieczywem i Ćwikłą z chrzanem Smak.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab środkowy

    1,5 kilograma
  • suszone śliwki kalifornijskie

    150 gram
  • oliwa

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • majeranek suszony

  • liść laurowy

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz czarny mielony

Do podania:

  • ćwikła z chrzanem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Schab umyć i osuszyć. Gotowe mięso natrzeć oliwą z oliwek, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut do przemacerowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. W zamarynowanym schabie nożem zrobić otwór, uważając, aby nie przebić schabu na wylot. Do otworu włożyć suszone śliwki. Schab przesmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 30 sekund, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec przez godzinę. Tak przygotowany schab można podawać zarówno w wersji ciepłej z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub wersji na zimno – pokrojony na porcję podany z Chrzanem z ćwikłą Smak.

 

Kucharek radzi:

1. Żeby schab był bardzo aromatyczny, należy go odstawić minimum na 30 minut do przemacerowania.

2. Suszone śliwki dodane do wnętrza mięsa sprawią, że schab będzie soczysty.

3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

05.12.2018 20:02
Smakowite mięsko : )

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 13:15
Tradycyjnie w święta taki schabik .Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat