Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
schab środkowy
1,5 kilograma -
suszone śliwki kalifornijskie
150 gram -
oliwa
2 łyżki -
olej rzepakowy
1 łyżka -
Majeranek suszony Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
Do smaku:
-
Przyprawa do potraw Kucharek
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Do podania:
-
ćwikła z chrzanem
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny polski schab ze śliwką
Schab umyć i osuszyć. Gotowe mięso natrzeć oliwą z oliwek, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut do przemacerowania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. W zamarynowanym schabie nożem zrobić otwór, uważając, aby nie przebić schabu na wylot. Do otworu włożyć suszone śliwki. Schab przesmażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony ok. 30 sekund, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec przez godzinę. Tak przygotowany schab można podawać zarówno w wersji ciepłej z kopytkami i karmelizowanymi buraczkami lub wersji na zimno – pokrojony na porcję podany z Chrzanem z ćwikłą Smak.
Kucharek radzi:
1. Żeby schab był bardzo aromatyczny, należy go odstawić minimum na 30 minut do przemacerowania.
2. Suszone śliwki dodane do wnętrza mięsa sprawią, że schab będzie soczysty.
3. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.
Komentarze (2)