Świąteczny piernik z konfiturą śliwkową w polewie czekoladowej .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    250 g
  • jajka

    2 szt
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • bakalie

    do smaku
  • polewa czekoladowa

  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • konfitura

    5 śliwkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i Przyprawę do piernika Prymat. Następnie wlać roztopioną margarynę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec przez ok. godzinę w temperaturze 160-170°C. Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół, posmarować konfiturą śliwkową, ponownie złożyć i polać polewą czekoladową.
Doradca Smaku
Technologiczna porada Beko: Jeśli w trakcie świątecznego przygotowania masz dość zmywania naczyń ręcznie - pomyśl o zakupie zmywarki. Zaoszczędzony czas poświęcisz na spędzenie czasu z rodziną albo na ulubioną formę relaksu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 06.05.2017 17:55
najprostszy i najlepszy piernik
IZABELA29 21.12.2016 18:39
Świetnie wyglada
b4rt3k 11.12.2016 22:13
Brzmi naprawdę sensownie
ben-ka 11.12.2016 10:21
U mnie na święta, musi być piernik !
Ada-Gaba 10.12.2016 21:47
przepyszny piernik
pestka 08.12.2016 07:04
wygląda pysznie
dodi 02.12.2016 10:56
pyszny pierniczek
mirosława4 02.12.2016 08:00
wyśmienity !
agnieszka214 30.11.2016 23:33
Muszę wypróbować obowiązkowo w te święta
Rycerz 27.12.2013 21:07
Ciekawy przepis na piernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat