Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny kulebiak
Kroki postępowania
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Większe koło układamy na blaszce. Nakładamy na nie nadzienie, formując kopczyk. Brzegi smakujemy roztrzepanym jajkiem
Kulebiak pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Kiszoną kapustę zalewamy wodą (płuczemy , jeśli jest taka potrzeba) i gotujemy do miękkości.
Świeżą kapustę dzielimy na około 4 części. Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane kapusty po odcedzeniu studzimy. Przestudzone siekamy na mniejsze części.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej posiekane kapusty. Razem chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy do niej grzybki oraz wywar w którym się gotowały (wywaru ma być tyle by przykrywały grzybki). Smażymy całość do wyparowania wody. Ewentualnie doprawiamy.
Farsz przed napełnieniem lekko studzimy.