Świąteczny kulebiak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jajko

    do smarowania
  • Nadzienie:

  • kapusta biała

    0,5 główki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

  • pieprz

    do smaku
  • grzyby suszone

    10 dag
  • kapusta kiszona

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Świąteczny kulebiak foto
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich cukier, sól oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min.
Krok 2 - Świąteczny kulebiak foto
Masło rozpuszczamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestygnięte masło.
Krok 3 - Świąteczny kulebiak foto
Gotowe ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 4 - Świąteczny kulebiak foto
Wyrośnięte wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego 2 koła o średnicy około 24 i 26 cm.
Większe koło układamy na blaszce. Nakładamy na nie nadzienie, formując kopczyk. Brzegi smakujemy roztrzepanym jajkiem
Krok 5 - Świąteczny kulebiak foto
Całość przykrywamy drugim wyciętym kołem. Dokładnie dociskamy brzegi. Smarujemy jajkiem. Z resztek ciasta wycinamy gwiazdeczki oraz wykonujemy wieniec wokoło. Dołożone elementy także smarujemy jajkiem.
Kulebiak pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 6 - Świąteczny kulebiak foto
Grzyby namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy.
Kiszoną kapustę zalewamy wodą (płuczemy , jeśli jest taka potrzeba) i gotujemy do miękkości.
Świeżą kapustę dzielimy na około 4 części. Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane kapusty po odcedzeniu studzimy. Przestudzone siekamy na mniejsze części.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej posiekane kapusty. Razem chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy do niej grzybki oraz wywar w którym się gotowały (wywaru ma być tyle by przykrywały grzybki). Smażymy całość do wyparowania wody. Ewentualnie doprawiamy.
Farsz przed napełnieniem lekko studzimy.
Krok 7 - Świąteczny kulebiak foto
Kulebiak ten zazwyczaj podaje do czerwonego barszczyku jako jedno z dań wigilijnych. Uwielbiam to połączenie smaków:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2014 00:37
Apetycznie wygląda.
pierniczkowo 01.10.2013 14:43
wspaniale wygląda, z chęcią bym zjadła kawałek :)
goofy9 30.09.2013 15:25
pachnie świętami
matesko 30.09.2013 10:57
dobry przepis
Adamorek 30.09.2013 10:22
rewelacyjna potrawa
2milutka 30.09.2013 10:04
apetycznie wygląda:)
Joannasz3190 30.09.2013 09:47
Rewelacyjnie się prezentuje :)
Olga_SK 30.09.2013 08:16
Pięknie wygląda!!
Kuchenka 30.09.2013 08:08
Mysle ze domownikom moze smakowac
Konczi 30.09.2013 07:59
oj fantastycznie CI wyszedł, super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat