Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny kulebiak

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
mleko 1 szklanka
drożdże 5 dag
sól 1/3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
masło 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
jajko do smarowania
Nadzienie:
kapusta biała 0,5 główki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
olej do smażenia
pieprz do smaku
grzyby suszone 10 dag
kapusta kiszona 2 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny kulebiak

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich cukier, sól oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajka, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min.
Krok 1 - Świąteczny kulebiak foto
2
Masło rozpuszczamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestygnięte masło.
Krok 2 - Świąteczny kulebiak foto
3
Gotowe ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Świąteczny kulebiak foto
4
Wyrośnięte wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy z niego 2 koła o średnicy około 24 i 26 cm.
Większe koło układamy na blaszce. Nakładamy na nie nadzienie, formując kopczyk. Brzegi smakujemy roztrzepanym jajkiem
Krok 4 - Świąteczny kulebiak foto
5
Całość przykrywamy drugim wyciętym kołem. Dokładnie dociskamy brzegi. Smarujemy jajkiem. Z resztek ciasta wycinamy gwiazdeczki oraz wykonujemy wieniec wokoło. Dołożone elementy także smarujemy jajkiem.
Kulebiak pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Krok 5 - Świąteczny kulebiak foto
6
Grzyby namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy.
Kiszoną kapustę zalewamy wodą (płuczemy , jeśli jest taka potrzeba) i gotujemy do miękkości.
Świeżą kapustę dzielimy na około 4 części. Zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane kapusty po odcedzeniu studzimy. Przestudzone siekamy na mniejsze części.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej posiekane kapusty. Razem chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy do niej grzybki oraz wywar w którym się gotowały (wywaru ma być tyle by przykrywały grzybki). Smażymy całość do wyparowania wody. Ewentualnie doprawiamy.
Farsz przed napełnieniem lekko studzimy.
Krok 6 - Świąteczny kulebiak foto
7
Kulebiak ten zazwyczaj podaje do czerwonego barszczyku jako jedno z dań wigilijnych. Uwielbiam to połączenie smaków:).
Krok 7 - Świąteczny kulebiak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2014 00:37
Apetycznie wygląda.
pierniczkowo 01.10.2013 14:43
wspaniale wygląda, z chęcią bym zjadła kawałek :)
goofy9 30.09.2013 15:25
pachnie świętami
matesko 30.09.2013 10:57
dobry przepis
Adamorek 30.09.2013 10:22
rewelacyjna potrawa
2milutka 30.09.2013 10:04
apetycznie wygląda:)
Joannasz3190 30.09.2013 09:47
Rewelacyjnie się prezentuje :)
Olga_SK 30.09.2013 08:16
Pięknie wygląda!!
Kuchenka 30.09.2013 08:08
Mysle ze domownikom moze smakowac
Konczi 30.09.2013 07:59
oj fantastycznie CI wyszedł, super
Izabela9 30.09.2013 06:40
Czuć już święta.
iwi 29.09.2013 23:08
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak