Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Świąteczne pierniki Eli

5.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Upiekłam pierniki z ciasta długo dojrzewającego z przyprawą, którą sama skomponowałam. Pierniki są pyszne.

Składniki:

Składniki przyprawy:

Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Anyż nasiona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
goździki mielone
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
1 łyżeczka
kakao
1 duża łyż.
kawa rozpuszczalna
1 duża łyż.

Składniki ciasta:

mąka pszenna
1 kg
amoniak
2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
miód wielokwiatowy
40 dag
cukier
1 szklanka
margaryna
5 dag
jajko
2 szt.
mleko 3,2%
1 szklanka

Lukier:

cukier puder
20 dag
cytryny
2 szt.
gorąca woda
50 ml

Dodatki:

polewa czekoladowa
2 opakowania
kolorowe posypki
3 opakowania
perełki cukrowe
2 opakowania

Porada

Przyprawę do pierników najlepiej skomponować we własnym zakresie. Kompozycję przypraw podałam w przepisie.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniki Eli

Przygotowanie przyprawy do piernika:

1
Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.
Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto

Przygotowanie składników ciasta:

1
Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.
Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto
2

Do garnka włożyć margarynę, cukier (szklankę 250 ml) i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.

Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto
3
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.
Krok 3 - Świąteczne pierniki Eli foto
4
Przygotować szklankę mleka - 250 ml
Krok 4 - Świąteczne pierniki Eli foto

Przygotowanie ciasta:

1

Do mąki z przyprawą dodać masę miodową, jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto
2
Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.
Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto

Przygotowanie pierników:

1
Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki.
2
Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3
Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 3 - Świąteczne pierniki Eli foto

Ozdabianie pierników:

1

Utrzeć lukier z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi.

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto
2
Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania. Smacznego!
Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.06.2020 16:24
Ładne i smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak