Świąteczne pierniki Eli

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Upiekłam pierniki z ciasta długo dojrzewającego z przyprawą, którą sama skomponowałam. Pierniki są pyszne.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki przyprawy:

  • mielony cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczka
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • anyż mielony

    1 łyżeczka
  • goździki mielone

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    1 duża łyż.
  • kawa rozpuszczalna

    1 duża łyż.

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna

    1 kg
  • amoniak

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • miód wielokwiatowy

    40 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    5 dag
  • jajka

    2 szt.
  • mleko 3,2%

    1 szklanka

Lukier:

  • cukier puder

    20 dag
  • cytryny

    2 szt.
  • gorąca woda

    50 ml

Dodatki:

  • polewa czekoladowa

    2 opakowania
  • kolorowe posypki

    3 opakowania
  • perełki cukrowe

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie przyprawy do piernika:

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto
Do miseczki wsypać cynamon, pieprz, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, anyż, goździki, ziele angielskie, kakao i kawę rozpuszczalną. Wszystko razem wymieszać.

Przygotowanie składników ciasta:

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto
Do dużej miski przesiać mąkę, amoniak i sodę oczyszczoną. Do mąki dodać przygotowaną przyprawę do piernika.
Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto

Do garnka włożyć margarynę, cukier (szklankę 250 ml) i miód. Całość podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Przygotowaną masę przestudzić.

Krok 3 - Świąteczne pierniki Eli foto
Jajka wybijać pojedynczo do kubka i przelewać do miseczki. Wybite jajka rozbełtać.
Krok 4 - Świąteczne pierniki Eli foto
Przygotować szklankę mleka - 250 ml

Przygotowanie ciasta:

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto

Do mąki z przyprawą dodać masę miodową, jajka i mleko. Całość dokładnie wymieszać.

Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto
Przygotowane ciasto włożyć do pojemnika i przykryć. Pojemnik włożyć do lodówki lub zimnej spiżarni i przechowywać najkrócej przez trzy tygodnie.

Przygotowanie pierników:

Ciasto rozwałkowywać partiami i wykrawać foremkami pierniczki.
Układać pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Świąteczne pierniki Eli foto
Piec pierniki około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ozdabianie pierników:

Krok 1 - Świąteczne pierniki Eli foto

Utrzeć lukier z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny gorącej wody. Część pierników posmarować lukrem i udekorować posypkami i groszkami cukrowymi.

Krok 2 - Świąteczne pierniki Eli foto
Polewę czekoladową włożyć do gorącej wody i rozpuścić. Z torebki z polewą odciąć górę. Smarować polewą pierniki i dekorować według uznania. Smacznego!
eli_555
Przyprawę do pierników najlepiej skomponować we własnym zakresie. Kompozycję przypraw podałam w przepisie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat