Świąteczne orzeszki z masą orzechowo kawową z nutą cynamonu

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Świąteczne orzeszki z masą orzechowo kawową z nutą cynamonu to super smak i zabawa podczas przygotowywania, wystarczy tylko specjalne urządzenie lub patelnia.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier puder

    6 dużych łyż.
  • masło

    25 dag
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Masa

  • orzechy włoskie mielone

    2 szklanki
  • mleko

    150 mililitrów
  • masło

    10 dag
  • cukier puder

    3 duże łyż.
  • kawa zbożowa

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzeszki:

Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na ok. półgodziny. Po tym czasie rozgrzać patelnię (formę) do orzeszków. Z ciasta formować małe kulki i układać w każdym otworze patelni. Docisnąć drugą częścią formy i piec po ok 1-2 min., z każdej strony. Upieczone
delikatnie wyjąć z fory i ostudzić na kratce.

Masa:

Zmielone orzechy zalać gorącym mlekiem i odstawić na ok. 20 min do napęcznienia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać wystudzone orzechy, kawę i cynamon. Wszystko razem
dokładnie utrzeć i wymieszać.

Gotową masą wypełnić łupiny orzechów i skleić je ze sobą tak, aby powstał orzech.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat