Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczne muffiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
masło niesolone 150 g
cukier dark muscavado 0,5 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt
laska wanilii 1 szt
laska cynamonu 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa z białego maku 200 g
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne muffiny

Kroki postępowania

1
Mleko, cukier, masło, cynamon, wanilię i imbir gotować razem przez 5 min. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przecedzić. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
Krok 1 - świąteczne muffiny foto
2
Ciasto przełożyć do foremki muffinowej, na wierzchu każdej muffinki położyć łyżeczkę masy z białego maku.
Krok 2 - świąteczne muffiny foto
3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 165 st.
Krok 3 - świąteczne muffiny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 16.12.2012 19:01
super
Renata22 15.12.2012 22:48
zaintrygowała mnie ta masa z białego maku!;) taki wypiekowy "biały kruk";)) super!
Zdzisław 15.12.2012 19:43
pyszne
jasiek 14.12.2012 22:39
super ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak