Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne makiełki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 1/2 kg
cukier 1 szklanka/może być miód prawdziwy
śmietana 1 szklanka/słodka
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 1 szt
migdały 5 dag/słupki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne makiełki

Wykonanie:
Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnie dobrze odsączyć, zmielić dwa razy. Wsypać do makutry razem z cukrem, migdałami (część migdałów zostawić do dekoracji) wlać śmietanę i dokładnie utrzeć. Z mąki, jajka, soli do smaku i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto (jak na kluski). Rozwałkować na stolnicy i zostawić do podsuszenia. Następnie pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie, zahartować, wymieszać z makiem, ozdobić, lekko schłodzić i podawać na kolację Wigilijną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 11.11.2016 13:47
Swietnie wyglądają
benka 09.11.2016 17:48
Takie najlepiej smakują w czasie świąt.
olkaaa 09.11.2016 11:35
ładnie wygląda
Mniam 09.11.2016 08:52
Z takim domowym makaronem są najlepsze :)
Patrycja33 08.11.2016 23:54
Juz mi pachnie swietami:-)
Ada-Gaba 08.11.2016 21:16
ciekawe danie
Lis 08.11.2016 20:43
bardzo smakowite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak