Świąteczne ciasto miodowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: margaryna

    1/5 kostki
  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • miód

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa: margaryna

    1 kostka
  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    1 op
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżki
  • czekolada

    1 tabliczka
  • Biszkopty

    1 paczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto miodowe: wszystkie składniki ciasta miodowego łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Oba ciasta pieczemy 15 minut w temp. 180*C. Masa budyniowa: szklankę mleka łączymy z obydwoma rodzajami mąk, dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną zawiesinę z mleka i mąki, mieszamy, aż do momentu zagotowania. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce ostudzony budyń, miksujemy na gładki krem. Przełożenie ciasta: na jeden blat ciasta miodowego wykładamy część masy budyniowej, na masie układamy biszkopty, smarujemy znowu częścią masy. Na masę układamy drugi płat ciasta miodowego, delikatnie dociskamy. Ciasto miodowe smarujemy resztą masy budyniowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto. Widelcem mieszamy delikatnie czekoladę oraz masę, aby powstała na cieście mozaika.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 21.07.2012 10:37
lubię miodek
Iwona56 31.01.2012 13:25
pychota
stokrotka 26.11.2011 16:34
super
fasola 26.11.2011 14:42
marzą mi się już święta jak widze takie słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat