Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z kapustą i pieczarkami, przygotowana na kruchym cieście jest świetnym pomysłem na świąteczne danie. Krucha, bajecznie pachnąca będzie hitem dla gości przy świątecznym stole.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    25 dag
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • masło 82%

    12 dag
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • śmietana gęsta

    1 łyżka

Farsz z pieczarek

  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • żółty wędzony ser

    2 łyżka
  • sól

    1 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Nadzienie z kapusty

  • kapusta kiszona

    40 dag
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie całe

    10 sztuk
  • kolendra cała

    0.5 łyżeczki
  • oregano suszone Prymat

    2 szczypty
  • kminek Prymat

    2 szczypty
  • bulion warzywny

    0.5 szklanki
  • smalec

    1 łyżeczka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • boczek wędzony

    5 dag
  • papryka zielona

    0.5 sztuki
  • papryczka chilli

    0.5 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo

  • fasola czarna

    3 łyżki
  • kukurydza marynowana

    3 łyżki
  • papryka marynowana

    0.5 sztuki
  • szynka

    3 plastry
  • dynia hokkaido

    3 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nadzienie z kapysty

Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
Czarną fasolę namoczyć przynajmniej na 2 godziny i ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli.
Kiszoną kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać bulionem, dodać liście laurowe, kminek, angielskie ziele i kolendrę, ugotować
Krok 2 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną papryczkę chili, podsmażyć.
Krok 3 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
Następnie do papryki z boczkiem dodać osączoną kapustę, przyprawić do smaku, wymieszać, ostudzić. Do zimnego farszu wbić jajko, wymieszać.

Ciasto

Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
Mąki posiekać z masłem, doda c sól, śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. zawinąć w folię, odłożyć do lodówki n a pół godziny.

W międzyczasie przygotować farsz z pieczarek.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku, ostudzić. Do zimnych pieczarek wsypać stary na tarce wędzony ser, wymieszać.


Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki foremki na tartę.
Przykryć papierem, wsypać garść fasoli i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Sposób przygotowania

Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z pieczarek, przykryć kapustą wymieszaną z jajkiem.
Ozdobnie ułożyć resztę składników i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
RenataZ-et
Tartę z kapustą i pieczarkami należy podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat