Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tarta z kapustą i pieczarkami, przygotowana na kruchym cieście jest świetnym pomysłem na świąteczne danie. Krucha, bajecznie pachnąca będzie hitem dla gości przy świątecznym stole.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dag
mąka ziemniaczna 2 łyżki
jajko 1 sztuka
masło 82% 12 dag
sól 0.5 łyżeczki
śmietana gęsta 1 łyżka

Farsz z pieczarek

pieczarki 50 dag
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
żółty wędzony ser 2 łyżka
sól 1 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Nadzienie z kapusty

kapusta kiszona 40 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Kolendra cała Prymat 0.5 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 2 szczypty
kminek Prymat 2 szczypty
bulion warzywny 0.5 szklanki
smalec 1 łyżeczka
cebula 0.5 sztuki
boczek wędzony 5 dag
papryka zielona 0.5 sztuki
papryczka chilli 0.5 sztuki
jajko 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Dodatkowo

fasola czarna 3 łyżki
kukurydza marynowana 3 łyżki
papryka marynowana 0.5 sztuki
szynka 3 plastry
dynia hokkaido 3 plastry

Porada

Tartę z kapustą i pieczarkami należy podawać na ciepło.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami

Nadzienie z kapysty

1
Czarną fasolę namoczyć przynajmniej na 2 godziny i ugotować w wodzie z dodatkiem szczypty soli.
Kiszoną kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać bulionem, dodać liście laurowe, kminek, angielskie ziele i kolendrę, ugotować
Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
2
Na rozgrzanym smalcu podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną papryczkę chili, podsmażyć.
Krok 2 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto
3
Następnie do papryki z boczkiem dodać osączoną kapustę, przyprawić do smaku, wymieszać, ostudzić. Do zimnego farszu wbić jajko, wymieszać.
Krok 3 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto

Ciasto

1
Mąki posiekać z masłem, doda c sól, śmietanę, jajko i zagnieść ciasto. zawinąć w folię, odłożyć do lodówki n a pół godziny.

W międzyczasie przygotować farsz z pieczarek.
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć do odparowania wody. Doprawić do smaku, ostudzić. Do zimnych pieczarek wsypać stary na tarce wędzony ser, wymieszać.


Następnie ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki foremki na tartę.
Przykryć papierem, wsypać garść fasoli i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto

Sposób przygotowania

1
Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z pieczarek, przykryć kapustą wymieszaną z jajkiem.
Ozdobnie ułożyć resztę składników i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak