Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szynka pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka bez kości 1,5 kg
ziele angielskie 4,5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
czosnek 4,5 ząbków
woda letnia 2 l
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 4 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw d/s
Papryka słodka mielona Prymat d/s
majeranek d/s
Przyprawa do mięs Prymat d/s

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szynka pieczona

1. Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklową, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, włożyć mięso i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Szynce można nadać ładny kształt, sznurując je.
2. Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.
3. Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
4. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1,5 szklanki wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i kostkę rosołową lub pieczeniową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak