Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szarlotka
Do przesmażonych dodajemy oba cukry czyli cukier kryształ i cukier cynamonowy (który możemy sobie zrobić sami w domu).
Mieszamy całość i odstawiamy do przestudzenia.
W tym czasie przygotowujemy spód do szarlotki: - na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki.
Całość krótko zagniatamy.
Rozwałkowujemy ciasto (część ciasta odkładamy) na grubość 1 cm.
Rozwałkowane - przekładamy do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm i wylepiamy nim dno i 2 cm brzeg.
Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Na ciasto wykładamy przestudzone nadzienie.
Wierzch szarlotki ozdabiamy \"kratką\" zrobioną z odłożonej wcześniej porcji ciasta. Piekarnik nagrzewamy - wcześniej do 180 stopni C i wstawiamy \"naszą\" szarlotkę. Pieczemy ją 45 minut.