Suszona polędwica brazylijska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    80 dag
  • cukier

    0,33 szklanka
  • sól

    0,25 szklanka
  • ząbek czosnku

    3 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżka
  • chili

    0,5 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżka
  • tymianek

    3 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową oczyszczamy z błonek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy dokładnie w cukrze i wkładamy w wysokim pojemniku do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie polędwicę dokładnie płuczemy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem i obtaczamy dokładnie w soli. Ponownie wkładamy do lodówki na 24 godziny.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze słodką paparyką, chili, roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi oraz tymiankiem.

Polędwicę znowu płuczemy, osuszamy ręcznikiem i nacieramy dokładnie ziołami. Związujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubą nicią, aby nadać jej ładny kształt i umieszczamy w czystej- nieużywanej pończosze.

Zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na co najmniej 4, a najlepiej 5 dni (u mnie polędwica wisiała na krześle w kuchni, w której aktualnie okno mam otwarte przez większą część dnia- to taka wskazówka dla wszystkich, którzy się zastanawiają czy da się taką wędlinę przgotować, podczas gdy mieszka się w bloku- da się !).

Po tym czasie wyciągamy polędwicę z pończochy, ściągamy sznurek i przechowujemy w lodówce. Polędwica najlepiej smakuje pokrojona w cieniutkie plasterki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 08.10.2014 21:29
Mmmmmmm ;)
kasienka23 08.10.2014 17:54
idealne mięsko!
mirosława4 08.10.2014 15:48
apetycznie wygląda
Róża1 08.10.2014 14:55
wspaniale się prezentuje i na pewno bardzo pyszna :-)
Grazyna0211 08.10.2014 14:29
bardzo apetycznie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat