Sushi NIGIRI łosoś z opaską

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    1 szkl
  • ocet ryżowy

  • algi

    2-3 listki
  • łosoś wędzony plastry

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody do czasu, aż cała się wchłonie. Gotowy skrapiamy octem ryżowym, mieszamy, jeszcze raz skrapiamy octem i jeszcze raz mieszamy, i pozostawiamy do wystygnięcia. Z przestygniętego ryżu formujemy zwilżonymi (koniecznie) rękoma porcje ryżu w kształcie parówki serdelki i układamy na talerzu. Plastry łososia smarujemy z jednej strony pastą wasabi, dzielimy na porcje i układamy na \"paluszkach\" z ryżu wasabi do dołu. Dociskamy palcami rybę do ryżu. Algi kroimy w wąskie paseczki i kolejno obtaczamy porcje nigiri, jak na zdjęciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakowita 01.07.2012 21:12
super pomysł !
Kate131 08.05.2012 07:38
ładnie wyglądają
zuzanna_z 27.02.2012 12:30
fajne
Jolanta40 24.01.2012 09:07
ciekawie wygl?da
wiola28a 13.01.2012 17:35
nigdy nie próbowałam
cooleczka 27.11.2011 21:23
pysznie wyglądają :)
[email protected] 24.11.2011 15:59
pychota :)
Sarenka 22.11.2011 08:15
Wygląda świetnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat