Surówka z ogórków, marchewki, cebuli, rzodkiewki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Surówka z ogórków, marchewki, cebuli oraz rzodkiewki to kolorowa i smaczna propozycja w sam raz na obiad. Polecam wypróbujcie ten przepis.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ogórki gruntowe

    500 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • marchewki

    2 sztuki
  • rzodkiewki pęczek

    1 pęczek
  • cebula

    0,5 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • ocet

    1 łyżka
  • woda

    0,75 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki. Dopraw solą i wymieszaj.

Marchewki i rzodkiewki umyj. Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Rzodkiewki pokrój na plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w plasterki/ piórka.

Do garnka wlej wodę, ocet oraz dodaj cukier. Zagotuj i przestudź.

Z ogórków odlej powstałą wodę oraz dodaj przygotowane pozostałe warzywa. Wlej do warzyw przestudzoną zalewę. Wymieszaj.

Odstaw do połączenia smaków, tzw. "przegryzienia". Smacznego!

Dotamisio
Do surówki dodałam jeszcze świeżo zerwany, umyty, pokrojony szczypiorek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat