Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;)
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • młoda kapusta

    1 ćwiartka
  • marchew młoda

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    pół pęczka
  • olej z pestek winogron

    50 mililitrów
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • miód

    1 łyżka
  • wrzątek

    50 mililitrów
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy.
Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki.
Natkę siekamy.
Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy.
Wszystkie składniki łączymy. Podajemy schłodzone.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat