Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu surówka, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale również samodzielną przekąską. Słodka marchewka i jabłko idealnie balansują wyrazisty i nieco ostry smak białej rzodkwi.

Składniki:

SKŁADNIKI

rzodkiew biała 450 gramów
marchewka 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
posiekany koperek 1 łyżka

DODATKI

śmietana 18% 2 łyżki
majonez light 1 łyżka
sok z cytryny 1.5 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty

Porada

* Możemy użyć także cukru pudru z ksylitolu lub erytrytolu

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka

Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i jabłka do idealny dodatek do jesiennego obiadu lub kolacji. Doskonale nadaje się do dań z ziemniakami, kaszą, rybą oraz kurczakiem.

KROK 1. Wszystkie warzywa obieramy ze skórki. Na tarce o grubych oczkach najpierw ścieramy białą rzodkiew i odciskamy ją delikatnie z nadmiaru soku. Następnie ścieramy jabłko i marchewkę, a koperek drobno siekamy.

KROK 2. Do małej miseczki dodajemy śmietanę, majonez, sok z cytryny, cukier puder*, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Powstały sos dodajemy do startych warzyw i ponownie mieszamy. Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla właściwego przejścia smaków i aromatów.

 

Przed podaniem surówkę warto przemieszać oraz doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak