Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet z ryżu i kalafiora

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 3/4 litra
ryż 25 dkg
kalafior 80 dkg
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 125 gram
gałka muszkatołowa
żółtko jajek 1 szt
sól
pieprz
olej słonecznikowy 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
ser żółty 50 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: suflet z ryżu i kalafiora

W garnku gotujemy1/2 litra bulionu,wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem 30 min.Kalafior oczyszczamy io dzielimy na różyczki gotujemy 8 min w osolonej wodzie,odcedzamy.Cebulę obieramy i drobno siekamy,szklimy ją na rozgrzanym oleju a następnie dusimy ciągle mieszając.W małym garnku stapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,wlewamy resztę bulionu i mieszamy ze śmietana,przyprawiamy solą pieprzem i gałką.Sos gotujemy kilka minut mieszając,zdejmujemy z ognia i zaciągamy żółtkiem.Formę do sufletu smarujemy maslem,mieszamy ryż kalafior i cebulę i wkładamy do formy,polewamy sosem i posypujemy serem.Zapiekamy 25 min w temp 220 stopni.Posypujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 24.06.2012 21:34
pomysłowy
Natalia40 03.05.2012 09:53
fajny
aacaac 14.05.2011 07:42
ciekawe
Krystyna32 16.04.2011 07:59
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak