suflet z ryżu i kalafiora

suflet z ryżu i kalafiora

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion warzywny

    3/4 litra
  • ryż

    25 dkg
  • kalafior

    80 dkg
  • cebula

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana

    125 gram
  • gałka muszkatołowa

  • żółtko

    1 szt
  • sól

  • pieprz

  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • ser żółty

    50 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy1/2 litra bulionu,wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem 30 min.Kalafior oczyszczamy io dzielimy na różyczki gotujemy 8 min w osolonej wodzie,odcedzamy.Cebulę obieramy i drobno siekamy,szklimy ją na rozgrzanym oleju a następnie dusimy ciągle mieszając.W małym garnku stapiamy łyżkę masła dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,wlewamy resztę bulionu i mieszamy ze śmietana,przyprawiamy solą pieprzem i gałką.Sos gotujemy kilka minut mieszając,zdejmujemy z ognia i zaciągamy żółtkiem.Formę do sufletu smarujemy maslem,mieszamy ryż kalafior i cebulę i wkładamy do formy,polewamy sosem i posypujemy serem.Zapiekamy 25 min w temp 220 stopni.Posypujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mariusz10

24.06.2012 21:34
pomysłowy

Natalia40

03.05.2012 09:53
fajny

aacaac

14.05.2011 07:42
ciekawe

Krystyna32

16.04.2011 07:59
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat