suflet z makaronu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    150 gram
  • masło

    10 gram
  • mąka pszenna

    20 gram
  • mleko

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt.
  • sól

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Mąka do formy

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
Masa sufletowa: Z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Dodać żółtko i makaron, wymieszać, przyprawić, dodać pianę ubitą z białka i ostrożnie wymieszać. Masą napełnić natłuszczoną i oprószoną mąką żaroodporną formę i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat