suflet z bananów i płatków

suflet z bananów i płatków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól

  • cukier

    50 gram
  • esencja waniliowa

  • płatki zbożowe

    100 gram
  • orzechy włoskie

    50 gram
  • rodzynki

    30 gram
  • banan

    4 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania suflet z bananów i płatków

Zagotować mleko z solą, cukrem i esencją waniliową. Płatki zbożowe wsypać do gorącego mleka i pozostawić na kilka minut do spęcznienia. Później wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami.
Posmarować tłuszczem płytką okrągłą formę i układać na przemian warstwami masę z płatków zbożowych i plasterki banana. Na końcu ułożyć płatki oraz wiórki masła i piec suflet ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury. Do sufletu można podać sok owocowy, sos waniliowy albo bitą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

dorotka0000025 23.02.2012 14:49
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat