suflet z bananów i płatków

suflet z bananów i płatków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • sól

  • cukier

    50 gram
  • esencja waniliowa

  • płatki zbożowe

    100 gram
  • orzechy włoskie

    50 gram
  • rodzynki

    30 gram
  • banan

    4 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować mleko z solą, cukrem i esencją waniliową. Płatki zbożowe wsypać do gorącego mleka i pozostawić na kilka minut do spęcznienia. Później wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami.
Posmarować tłuszczem płytką okrągłą formę i układać na przemian warstwami masę z płatków zbożowych i plasterki banana. Na końcu ułożyć płatki oraz wiórki masła i piec suflet ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury. Do sufletu można podać sok owocowy, sos waniliowy albo bitą śmietanę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dorotka0000025

23.02.2012 14:49
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat