Suflet kawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    50 g
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka

    20 g
  • mleko 2 %

    1/3 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • czekolada

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

( na 3 suflety)
Masło rozpuszczamy w rondelku,cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy, aż uzyskamy złoty kolor. Dolewamy mleko i mieszamy tak długo aż zgęstnieje . Przekładamy masę do miski. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do masy. Mieszamy i dodajemy jeszcze cukier i żółtka jajek oraz kawę rozpuszczalną rozrobioną z 1 łyżką wrzątku. Białka ubijamy osobno. Dodajemy do masy i mieszamy bardzo delikatnie widelcem.

Miseczki smarujemy masłem, aby masa nie przykleiła się. Napełniamy masą i pieczemy w piekarniku w 180 C około 40 minut.

Po upieczeniu suflet posypałam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jolanta40 25.01.2012 14:39
bardzo si? ciesz?, ?e si? podoba
Wioleta14 25.01.2012 08:44
pysznie
jolaxa1 28.10.2011 23:06
pycha
polly66 16.05.2011 09:46
bomba!!!
Jolanta40 02.03.2011 09:31
dziękuję :)
Bart 01.03.2011 22:15
pyszności
Koper 03.02.2011 11:15
rewelacja!!
Sarenka 01.01.2011 18:48
LAdnie wyrósl.
suzana 19.11.2010 09:13
pycha!
Małgorzata113 19.11.2010 07:32
wygląda smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat