Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
1 szklanka -
woda
1 szklanka -
masło
50 gram -
miód
3 łyżki -
cytryna
1 szt. -
jajko
2 szt. -
agrest
500 gram -
tłuszcz do formy
-
sól
-
grysik
80 orkiszowy
Przepis i sposób przygotowania suflet agrestowy
Masło utrzeć z miodem i nadal ucierając, kolejno dodawać żółtka.
Później wymieszać z ostudzonym kleikiem z grysiku i przyprawić do smaku skórką i sokiem z cytryny.
Agrest umyć, przebrać i dodać do masy wraz z pianą ubitą z białek, wymieszać. Napełnić masą natłuszczoną formę sufletową i piec w piekarniku rozgrzanym do średniej temperatury.
Komentarze (2)