Styropian-czyli sernik bez sera.

Styropian-czyli sernik bez sera.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy

Masa śmietankowa

  • białko

    4 sztuki
  • sól

    szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    3 sztuki ( po 330 g każda )
  • proszek do pieczenia

    1 mała płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika,drugą część ciasta wkładamy do lodówki,na około 30 minut.Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm,posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
Krok 2 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
Białka przekładamy do miski,dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy śmietany,proszek do pieczenia i budynie w proszku,chwilę miksujemy.
Krok 3 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto.
Krok 4 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę śmietankową.
Krok 5 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut.Studzimy,najlepiej całą noc,wyjmujemy z blaszki,kroimy i podajemy.
Babeczka35
Budynie użyłam bez cukru i na pół litra mleka każdy. Śmietanę użyłam kwaśną 18 %.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 25.08.2015 07:40
A ja piekłam pierwszy raz.
gusia1000 24.08.2015 19:13
Znane ciasto.
Babeczka35 24.08.2015 17:25
Dziękuję:)
Stenka 24.08.2015 17:08
ciekawa propozycja
Saga123 24.08.2015 14:42
apetycznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 24.08.2015 14:40
pyszny wypiek
Zdzisław 24.08.2015 14:39
pyszne słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat