Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian-czyli sernik bez sera.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
masło lub margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
mąka pszenna do posypania stolnicy

Masa śmietankowa

białko 4 sztuki
sól szczypta
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 3 sztuki
śmietana 18 proc 3 sztuki ( po 330 g każda )
proszek do pieczenia 1 mała płaska łyżeczka

Porada

Budynie użyłam bez cukru i na pół litra mleka każdy. Śmietanę użyłam kwaśną 18 %.

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian-czyli sernik bez sera.

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części.Jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika,drugą część ciasta wkładamy do lodówki,na około 30 minut.Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm,posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
Krok 1 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
2
Białka przekładamy do miski,dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy śmietany,proszek do pieczenia i budynie w proszku,chwilę miksujemy.
Krok 2 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
3
Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto.
Krok 3 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
4
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę śmietankową.
Krok 4 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto
5
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut.Studzimy,najlepiej całą noc,wyjmujemy z blaszki,kroimy i podajemy.
Krok 5 - Styropian-czyli sernik bez sera. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.08.2015 07:40
A ja piekłam pierwszy raz.
gusia1000 24.08.2015 19:13
Znane ciasto.
Babeczka35 24.08.2015 17:25
Dziękuję:)
Stenka 24.08.2015 17:08
ciekawa propozycja
Saga123 24.08.2015 14:42
apetycznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 24.08.2015 14:40
pyszny wypiek
Zdzisław 24.08.2015 14:39
pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak