Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/4 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1/2 litra
cukier 1/2 szkl
budyń waniliowy 1 opak
cukier waniliowy 2 łyżeczki
białko 2 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian

Kroki postępowania

1
Ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 żółtka i łyżeczka proszku do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. Jedna część chowamy do zamrażalki, a drugą wykładamy dno blaszki.
Krok 1 - Styropian foto
2
Masa: Śmietanę, budyń, cukier i cukier waniliowy – miksujemy.
Krok 2 - Styropian foto
3
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Styropian foto
4
Gotową masę śmietanową wykładamy na ciasto.
Krok 4 - Styropian foto
5
Następnie na tarce ścieramy ciasto z zamrażalki.
Krok 5 - Styropian foto
6
Pieczemy w 180 stopniach ok 60 minut
Krok 6 - Styropian foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 28.02.2014 18:58
znam to ciasto i polecam, jest pyszne
krokus 26.02.2014 12:26
ada.la , zrobiłam to ciasto jak mieli przyjść znajomi, byli pewni , że jedzą sernik ;)
ada.la 26.02.2014 07:44
zastanawiam się jak smakuje ten styropian. Aby się przekonać to trzeba wypróbować przepis
ada.la 26.02.2014 07:42
oryginalna nazwa
monisia1977 15.02.2014 10:38
fajne ciacho
teresa18 14.02.2014 22:04
Pysznosci:-)
agnieszka131919 14.02.2014 21:37
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak