Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strzępiec

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
8 szt
margaryna
2 kostki
mąka
4 szklanki
proszek do pieczenia
6 łyżeczek
cukier waniliowy
1 torebeczka
Sklep Prymat
cukier
1 szklnka
kisiel cytrynowy
1 torebka
kakao
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: Strzępiec

Mąkę, miękkie masło, 8 żółtek, cukier, proszek do pieczenie, cukier waniliowy zagnieść na stolnicy. Ciasto podzielić na trzy części-do jednej dodać kakao i zagnieść. Jedną białą część i ciemną podzielić na mniejsze porcje i włożyć do zamrażalnika. Pozostałą białą część wylepić dużą brytfannę i ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce 20-30 minut. Następnie nałożyć na spód powidła śliwkowe lub sezonowe owoce. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika ciemne ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Teraz ubijamy pianę z białek, na końcu dodając do niej kisiel w proszku. Wylewamy masę na utarte ciasto i przykrywamy je kolejną warstwą ciasta-tym razem białego, również utartego na tarce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Kiedy wystygnie można posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.07.2012 07:06
Ciekawa nazwa i ładnie się prezentuje.
Wiesława1 26.06.2012 18:56
super
1j1o1l1a1 26.06.2012 16:04
smakowite :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak