Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
250 g -
olej
2 łyżki -
sól
1 szczypta -
masło
50 g -
jabłka
2 kg -
rodzynki
75 g -
cukier
75 g -
cynamon
1 szczypta -
Biszkopty
2 tarte
Przepis i sposób przygotowania Strudel jabłkowy po wiedeńsku
Nadzienie
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sparzone gorącą wodą rodzynki, skruszone biszkopty oraz cynamon i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odstawiamy na ½ godziny przykryte mokrą ściereczką (w temperaturze pokojowej). Rozciągamy ciasto ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Ciasto rozkładamy na płóciennej serwecie posypanej mąką i skrapiamy je roztopionym masłem. Następnie na ciasto wykładamy farsz jabłkowy, zwijamy je za pomocą serwety i przenosimy je (ponownie za pomocą serwety) na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel skrapiamy delikatnie roztopionym masłem i pieczemy na złoty kolor (ok. 40 min.) w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Strudel jabłkowy serwujemy na zimno lub na ciepło. Można posypać go cukrem pudrem oraz podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)