Strucla z dodatkiem mąki pełnoziarnistej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 2 strucle

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1,5 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki + do posmarowania wierzchu
  • drożdże suche

    2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • olej

    pół szklanki
  • sól

    szczypta

dodatkowo

  • dżem lub marmolada

    1 mały słoik
  • mak

    2 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h, Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem lub marmoladą. Obie części zwijamy ciasno w rulon i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, ponieważ strucla urośnie podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam że lepiej nadziewać strucle marmoladą, ponieważ jest twarda i możemy jej nałożyć o wiele więcej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 06.05.2017 11:52
fajna strucla
Ada-Gaba 05.05.2017 11:01
apetyczne ciasto
mysza75 04.05.2017 10:57
jaka dobra do kawy mniam
Wiesława1 04.05.2017 10:19
Pyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat