Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    6 sztuk
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 sztuka
  • rodzynki

    7 łyżek
  • masło

    3 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Na patelni topię masło. Na stopione masło wysypuję cukier i mieszam do momentu kiedy się rozpuści. Następnie wsypuję obrane i pokrojone w plastry jabłka. Do jabłek dodaję rodzynki.
Krok 2 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Do jabłek dodaję miód i całość podsmażam na patelni. Następnie dodaję cynamon oraz kardamon.
Krok 3 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Ciasto francuskie wykładam na papierze i nacinam po obu stronach. Na ciasto nakładam przygotowane na patelni jabłka.
Krok 4 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Ciasto francuskie zlepiam łącząc jego nacięte brzegi. W szklance roztrzepuję jajko. Za pomocą pędzelka smaruję ciasto jajkiem.
Krok 5 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Ciasto układam na blaszce, po czym wstawiam do nagrzanego do 190C piekarnika. Po upływie 25 minut wyjmuję ciasto z piekarnika.
Krok 6 - Strucla w cieście francuskim z miodem i kardamonem foto
Następnie kroję struclę na porcje i nakładam na talerze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat