strucla miodowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    4 dag
  • mleko

    3/4 szkl
  • mąka

    2 szkl
  • cukier

    4 łyżki
  • olejek pomarańczowy

    4 kropel
  • szczypta soli

  • jaja

    2
  • miód

    3 łyżki
  • masło

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżką mąki i łyżką mleka , odstaw . Margarynę stop i ostudź , odstaw . Jajka utrzyj z cukrem pudrem .Pozostałą mąkę przesiej dodaj kogiel mogiel , rozczyn resztę ciepłego mleka , sól i wyrób ciasto . Przykryj ściereczką , odstaw w ciepłym miejscu . Gdy ciasto zacznie powiększać się , szybko zagnieć jeszcze raz , rozwałkuj na posypaną mąką stolnicę o grubości centymetra . Posmaruj miodem. zwiń w rulon jak makowiec . Ostrym nożem pokrój w średnio grube plastry .Ułóż w keksówce obok siebie. zostaw na 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Piecz 20 min w temp 180 stopni

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 16.01.2016 19:51
Proste i wyśmienite
Luki 16.10.2013 21:03
wyglada swietnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat