Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    40 g
  • mleko

    1 szklanka
  • żółtka

    3 szt
  • cukier

    120 g
  • masło

    60 g
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • esencja waniliowa

  • jajko

    1 do smarowania
  • masa makowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla makowa foto
drożdze rozetrzeć z łyżka cukru, 2 łyzkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Strucla makowa foto
mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć zcukrem na puszysty krem. Masło stopić podgrzewając razem z pozostałym mlekiem
Krok 3 - Strucla makowa foto
Wyrosniętyn rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto , dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać aż ciasto zrobisię gladkie oraz pulchne. Uformować kule i pozostawić w misce do wyrosnięcia. Opruszyc mąka.
Krok 4 - Strucla makowa foto
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt
Krok 5 - Strucla makowa foto
Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Posmarowaćciasto roztrzepanym iałkiem i nałożyć masę makową. Należy zostawić ok 2 cm po brzegach i zawinąć ciasto w rulon. Podwinąc brzegi do srodka by zamknąć struclę.
Krok 6 - Strucla makowa foto
Uformowane makowce przełożyć na dużą blachę lub w keksówki, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia.
Krok 7 - Strucla makowa foto
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, piec w temp 170*C i piec ok 40-50 min. ażpatyczek którym sprawdzimy stan ciasta będzie suchy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 24.04.2014 16:55
napewno pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat