Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    5 dag
  • mleko

    200 ml
  • cukier

    35 dag
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • żółtka

    5 sztuk
  • masło

    15 dag
  • mak

    50 dag
  • białka jaj

    3 sztuki
  • bakalie

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem( 15 dag) na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto. Następnie dodać stopione masło( 10 dag) roślinne i cukier waniliowy, wyrobić ciasto. Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 18.04.2013 22:25
bardzo lubię
PaniMISIOWA 04.02.2013 18:30
piękne ciacho
PaniMISIOWA 04.02.2013 18:30
piękne ciacho
natii3624 26.04.2012 22:17
super wygląda :)
adam1f 25.04.2012 00:23
dobra
jogobella231 08.02.2012 09:19
pycha
agogo2 05.12.2011 23:33
smaczna mi wyszla
Anna146 26.07.2011 07:14
apetycznie wygląda
Edyta38 20.06.2011 13:07
extra ci wyszła
Sylwia56 31.03.2011 13:49
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat