Strucla drezdeńska

Strucla drezdeńska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    750 g
  • cukier

    150 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    300 g
  • rodzynki

    180 g
  • migdały

    150 g
  • skórka pomarańczowa

    60 g
  • skórka cytrynowa

    180 g
  • rum

    5 łyżek
  • drożdże

    70 g
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • masło

    do formy
  • mleko

    250 ml
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dzieży, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże rozrobione z 4 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zostawić do wyrośnięcia.Po podwojeniu objętości drożdży dodać resztę letniego mleka.Zagnieść ciasto dodając cukier, cukier waniliowy, sól, masło w płatkach i skórkę otartą z cytryny. Następnie wyrabiać ciasto bijąc je drewnianą łyżką dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza.Dodać posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową,obrane ze skórki i posiekane migdały, rodzynki oraz rum. Dobrze wymieszać i zostawić ciasto na 15 minut w ciepłym miejscu.Ciasto rozłożyć w formie prostokąta 30 x 40 cm na posypanej mąką stolnicy. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka formując w ten sposób strucle. Przykryć czystą ściereczką, zostawić na 15 minut.Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca ciasto polać rozpuszczonym masłem i posypać przesianym cukrem pudrem. Zostawić do ostygnięcia.zSmacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SyMiki 20.12.2011 19:43
super
RenataZ-et 26.04.2011 22:02
Świetna strucla
Krystyna32 13.04.2011 02:28
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat