Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

STROGONOW

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 800 g
pieczarki 400 g
cebula 1 szt
papryka konserwowa 2 szt
koncentrat pomidorowy 200 g
masło 150 g
mąka 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Porada

Strogonow podajemy z kluseczkami.

Przepis i sposób przygotowania na: STROGONOW

Cebulę kroimy w piórka, pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Całość przekładamy do garnka z roztopionym masłem i podsmażamy z dodatkiem soli. Paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z pieczarkami. Dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Mięso myjemy, kroimy w niewielkie paski i podsmażamy na maśle. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy do pozostałych składników, doprawimy solą, pieprzem i ostrą papryką. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i dwie szklanki wody, a następnie dusimy ok. 45 minut, aż mięso zmięknie. Do ½ szklanki wody dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Wodę z mąką wlewamy do mięsa, by zagęścić sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.07.2015 14:27
pyszny obiadek :-)
olkaaa 29.07.2015 07:30
już dawno nie robiłam
Adamorek 28.07.2015 16:43
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak