Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonoff

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
cebula biała 1 szt
czosnek 3 ząbki
ogórek konserwowy 4 średnie
papryka konserwowa 4-5 szt
pieczarki 4-5 szt
przecier pomidorowy 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 1-1,5 łyżki
śmietana 22% 150 ml
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonoff

Kroki postępowania

1

Wołowinę pokroić w cienkie paski. Pokroić paprykę konserwową i ogórki, w ten sam sposób. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a pieczarki w 6-ki lub 8-ki.

Krok 1 - Strogonoff foto
2

Wołowine smażymy na gorącym tłuszczu. Wrzucamy cebule, czosnek, pieczarki, ziele i liść. Smażymy z 2-3 minuty i dodajemy resztę warzyw.

Krok 2 - Strogonoff foto
3

Dodajemy przecier i musztardę. Zalewamy woda po ogórkach i papryce (ok. 300 ml) i 500 ml wywaru. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz). Zagotowujemy i na sam koniec wlewamy śmietanę.

Krok 3 - Strogonoff foto
4
Koniec :)
Krok 4 - Strogonoff foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DudziQ 09.02.2014 23:19
SmacznaPyza- Najlepiej jest z polędwicy wołowej :):) a co do tłuszczu do ja daje masło z odrobina oleju :)
Lidka19880 31.01.2014 11:14
polecam..sprawdzony przepis
SmacznaPyza 30.01.2014 22:05
wołowina z jakiej części tuszy do tego dania ? na jakim tłuszczu smażymy ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak