Strogonoff

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    0,5 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • ogórek konserwowy

    4 średnie
  • papryka konserwowa

    4-5 szt
  • pieczarki

    4-5 szt
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • musztarda sarepska

    1-1,5 łyżki
  • śmietana 22%

    150 ml
  • sól do smaku

  • liść laurowy

    3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strogonoff foto

Wołowinę pokroić w cienkie paski. Pokroić paprykę konserwową i ogórki, w ten sam sposób. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a pieczarki w 6-ki lub 8-ki.

Krok 2 - Strogonoff foto

Wołowine smażymy na gorącym tłuszczu. Wrzucamy cebule, czosnek, pieczarki, ziele i liść. Smażymy z 2-3 minuty i dodajemy resztę warzyw.

Krok 3 - Strogonoff foto

Dodajemy przecier i musztardę. Zalewamy woda po ogórkach i papryce (ok. 300 ml) i 500 ml wywaru. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz). Zagotowujemy i na sam koniec wlewamy śmietanę.

Krok 4 - Strogonoff foto
Koniec :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DudziQ 09.02.2014 23:19
SmacznaPyza- Najlepiej jest z polędwicy wołowej :):) a co do tłuszczu do ja daje masło z odrobina oleju :)
Lidka19880 31.01.2014 11:14
polecam..sprawdzony przepis
SmacznaPyza 30.01.2014 22:05
wołowina z jakiej części tuszy do tego dania ? na jakim tłuszczu smażymy ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat