Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stroganow z indyka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 3 łyżki
cebula 1 szt
por 1 szt
pieczarki 350 g
papryka mielona 1 łyżka
bulion drobiowy 300 ml
pierś z indyka 500 g
mąka kukurydziana 2 łyżki
śmietana 12% 150 g
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow z indyka

Rozgrzać patelnie na małym ogniu, wlać jedną łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w pół księżyce cebule i pokrojony por (pomijając twarde, zielone liście). Smażyć 5 minut - często mieszając lub do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dodać pokrojone pieczarki i dusić wszystko razem kolejne 5 minut - często mieszając. Wsypać łyżkę papryki, wymieszać, a następnie wszystkie warzywa przełożyć do garnka. Garnek postawić na palnik, zalać bulionem i dusić bez przykrycia na dużym ogniu, aż do momentu zredukowania się sosu do 2/3 objętości. Gdy sos wyparuje, zmniejszyć ogień na minimum.

*Patelnie rozgrzać, dodać łyżkę oliwy i wrzucić połowę pokrojonego w paski mięsa z indyka, smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka. Patelnie wytrzeć i powtórzyć smażenie z drugą połową mięsa. Przełożyć mięso wraz w oddanymi sokami do garnka.

W misce wymieszać śmietanę, mąkę kukurydzianą i musztardę dodać kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać mieszankę do garnka. Całość wymieszać i zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.

Podawać z ryżem i słodkim groszkiem.

* Pierś z indyka smażymy metodą stir fry, tak usmażone mięso powinno być soczyste i miękkie w środku, zachowując jak najwięcej wartości odżywczych.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 07.12.2013 11:03
wspaniały pomysł!!!
smerfetka79 05.04.2013 23:30
wygląda bardzo smakowicie.
mela25 04.04.2013 21:02
super przepis
Klausia 25.02.2013 18:39
pyszności :) lubię bardzo :)
Marlenka.S 21.02.2013 19:49
fajny przepis muszęgo wypróbować!
gosia56 21.02.2013 19:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak