Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow z indyka
*Patelnie rozgrzać, dodać łyżkę oliwy i wrzucić połowę pokrojonego w paski mięsa z indyka, smażyć na dużym ogniu 3-4 minuty, aż mięso będzie zarumienione z każdej strony. Przełożyć mięso do garnka. Patelnie wytrzeć i powtórzyć smażenie z drugą połową mięsa. Przełożyć mięso wraz w oddanymi sokami do garnka.
W misce wymieszać śmietanę, mąkę kukurydzianą i musztardę dodać kilka łyżek sosu z garnka (dla pewności, aby śmietana się nie zważyła). Wlać mieszankę do garnka. Całość wymieszać i zagotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.
Podawać z ryżem i słodkim groszkiem.
* Pierś z indyka smażymy metodą stir fry, tak usmażone mięso powinno być soczyste i miękkie w środku, zachowując jak najwięcej wartości odżywczych.
Smacznego!