Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Straciatella z karambolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Deser

śmietana 30% 400 ml
sok z cytryny z 1 sporej
syrop klonowy 4-5 łyżeczek
herbatniki pełnoziarniste 4 sztuki
cukierki czekoladowe 4 sztuki
karambola 1 sztuka

do polania

syrop klonowy
wiśnie bez pestek 4 sztuki

Porada

Lepiej jak karambola jest lekko zielona , wtedy jej lekka kwaskowatość dobrze współgra ze słodyczą śmietany.

Przepis i sposób przygotowania na: Straciatella z karambolą

Chłodną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny do smaku. Ścieramy cukierki na tarce, lekko mieszamy.
Na spód 4 kieliszków kruszymy herbatniki.
Nakładamy bitą śmietanę na środek wkładamy wisienkę a po bokach plasterki jeszcze lekko zielonej karamboli.
Polewamy odrobiną syropu klonowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 04.04.2016 21:26
Wow, efektowny:)
bertpvd 04.04.2016 21:01
super deserek
Wiktoria29 04.04.2016 20:48
fajny deser
w mojej kuchni 04.04.2016 20:46
bardzo lubię takie desery
ilka01 04.04.2016 19:44
pyszny deser :)
Renataj 04.04.2016 18:25
Interesujący pomysł na smaczny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak