STOŻEK RYŻOWO-JABŁKOWY Z KONFITURĄ ZAPIEKANY W PIANIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    15 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    4 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier wanilinowy

    1 szt.
  • jabłka

    40 dag
  • białka

    4 szt.
  • konfitura

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Mleko zagotować z połową cukru, wsypać ryż, dodać masło i rozgotować na wolnym ogniu. Do przestudzonego ryżu dodać konfiturę do smaku (najlepiej domowej roboty) i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić i na patelni rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażenia z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tatiana2 08.10.2013 12:05
pomysłowe :)
monisia1977 08.10.2013 07:23
fajnie wyglada
margaret 07.10.2013 22:12
fajny pomysł:)
eMMe 07.10.2013 21:58
Podoba mi się taki deserek:)
iwi 07.10.2013 19:48
Wow jestem pod wraźeniem
nutellla 07.10.2013 19:23
ciekawy stożek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat