Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
15 dag -
mleko
2 szklanki -
masło
4 dag -
cukier puder
10 dag -
cukier wanilinowy
1 szt. -
jabłka
40 dag -
białko
4 szt. -
konfitura
Przepis i sposób przygotowania STOŻEK RYŻOWO-JABŁKOWY Z KONFITURĄ ZAPIEKANY W PIANIE
Mleko zagotować z połową cukru, wsypać ryż, dodać masło i rozgotować na wolnym ogniu. Do przestudzonego ryżu dodać konfiturę do smaku (najlepiej domowej roboty) i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić i na patelni rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażenia z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami.
Komentarze (6)