STOŻEK RYŻOWO-JABŁKOWY Z KONFITURĄ ZAPIEKANY W PIANIE

STOŻEK RYŻOWO-JABŁKOWY Z KONFITURĄ ZAPIEKANY W PIANIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    15 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • masło

    4 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier wanilinowy

    1 szt.
  • jabłka

    40 dag
  • białko

    4 szt.
  • konfitura

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania STOŻEK RYŻOWO-JABŁKOWY Z KONFITURĄ ZAPIEKANY W PIANIE

Wykonanie:
Mleko zagotować z połową cukru, wsypać ryż, dodać masło i rozgotować na wolnym ogniu. Do przestudzonego ryżu dodać konfiturę do smaku (najlepiej domowej roboty) i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić i na patelni rozgotować z cukrem na marmoladkę. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami i układać na przemian jabłka smażenia z ryżem w formie stożka. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym , obłożyć deser i wstawić do nagrzanego piekarnika (pod górną spiralą) do zrumienienia. Gotowy deser polać dowolną konfiturą, można obłożyć sezonowymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

tatiana2 08.10.2013 12:05
pomysłowe :)
monisia1977 08.10.2013 07:23
fajnie wyglada
margaret 07.10.2013 22:12
fajny pomysł:)
eMMe 07.10.2013 21:58
Podoba mi się taki deserek:)
iwi 07.10.2013 19:48
Wow jestem pod wraźeniem
nutellla 07.10.2013 19:23
ciekawy stożek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat